Međunarodni simpozij “Korak naprijed u liječenju peritonejskom dijalizom”

fotka-22-9358Od 09. do 11. ožujka 2004. godine, u hotelu Habakuk u Mariboru, održan je simpozij posvećen peritonejskoj dijalizi s naglaskom na metodu automatizirane peritonejske dijalize. Organizatori simpozija su tvrtke Agmar i Baxter, a program je sastavljen u suradnji s predsjednikom HDNDT, prof.dr.sc. P. Kesom.

Obzirom da se metoda peritonejske dijalize primjenjuje u sve većem broju centara i da je iz godine u godinu interes za tu metodu u porastu, odlučili smo organizirati ovaj sastanak sa željom da aktualnim temama pridonese daljnjem razvoju liječenja tom metodom u nas.

Povijest peritonejske dijalize kao metode liječenja kroničnog bubrežnog zatajenja duga je oko 80 godina. Metoda je ubrzani razvoj i veće kliničko značenje doživjela krajem 60-tih i, naročito, sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća. Slijedeća faza u razvoju metode je bilo uvođenje aparata za automatiziranu peritonejsku dijalizu (APD). APD je bitno unaprijedio i proširio mogućnosti liječenja, no pravi potencijal se realizirao uvođenjem novih otopina koje su omogućile još veću i kvalitetniju individualizaciju liječenja, dajući mogućnost primjene metode i kod onih bolesnika kod kojih to ranije nije bilo moguće. Automatizacija i nove otopine, koje su danas na raspolaganju, predstavljaju veliki korak naprijed u liječenju peritonejskom dijalizom. Cilj organizatora ovog simpozija je približavanje i predstavljanje najnovijih mogućnosti liječnicima i medicinskim sestrama koji su u prilici liječiti bolesnike s KBZ metodom peritonejske dijalize.

ORGANIZACIJSKI ODBOR:
Prof.dr.sc.Petar Kes, KBC Zagreb
Alfredo Venturini, Baxter A.G.
Dragica Mlinšek, Baxter A.G.
Đurđica Kelečić, Agmar d.o.o.
Lucijana Mihić, Agmar d.o.o.
Željka Novak, Agmar d.o.o.
Tihomir Bzdilik, Agmar d.o.o.